www.optimis.dk

AAKJÆR

Jeg bærer med smil min byrde

Et cabaret-portræt af Jeppe Aakjær, hans sange og en verden, vi dårligt kan genkende

Digteren Aakjær
Jeppe Aakjær er en af vores største forfattere og digtere. I dag er han mest kendt for en række smukke og naturlyriske danske sange som Jeg bærer med smil min byrde, Se dig ud en sommerdag, Ole sad på en knold og sang, Sneflokke kommer vrimlende, Jeg er havren, Stille, hjerte, sol går ned, Spurven sidder stum bag kvist og Nu er dagen fuld af sang. En helt særlig popularitet har også den jyske gendigtning Skuld gammel venskab rejn forgo og så naturligvis hans måske allermest kendte sang: Jens Vejmand, der klart viser hans sociale indignation. Det er ikke uden grund, at Jeppe Aakjær er den, der har næstflest sange optaget i Højskolesangbogen.

Forestillingen Aakjær
Det er en aprildag i 1930. ’Manden med Leen’ går rundt i gården Jenle’s have for at høste Jeppe Aakjær. Digteren kommer syngende ind på Jeg bærer med smil min byrde, nikker til den fremmede og spørger hvad han kan hjælpe med. Døden peger på sit redskab og Aakær siger: ”Nå, for fanden”. Døden nikker bare…

Inden leen kommer i brug, får Aakjær dog gennemtrumfet, at han må lade sit liv passere revu – og det gør han grundigt: Han synger og fortæller sin egen og dermed også tidens historie: Barn af et bonde-Danmark med fattigdom, hårdt fysisk arbejde, en smule kærlighed, tæsk, rotter og manglende lægehjælp. Hvordan han som hyrdedreng lærte at elske naturen og i sit sidste skoleår fik en lærer, der åbnede hans øjne for litteraturen. Højskoleophold, fængselsophold, studier i København og et mislykket ægteskab. Han synger stolt og vemodsfuldt nogle af Rugens Sange for sidste gang, fortæller om sin digtning og om agitationen mod tyendets forfærdelige vilkår – og mindes de mange gode timer på Jenle med sit livs Nanna. Men Døden begynder at blive utålmodig…

Forestillingen sammensættes hovedsageligt af Jeppe Aakjærs fortællinger, selvbiografi og ikke mindst hans fantastiske sange. Og døden, hvem er han? Jo, her spiller han ikke skak, som hos Bergman – her spiller han guitar…!

Det kunstneriske hold
bag forestillingen er det samme som på de to cabaret-succes’er BENNY og HALFDAN: Allan Høier som sanger og fortæller og Erik Axel Wessberg som guitarist i Bo Skødebjergs instruktion.

Forestillingen spiller fra efteråret 2021.

Tegning: Teddy Kristiansen